Ik ben getipt om in de Heldense bossen een MTB-route te gaan rijden. Tijd om hier dus gehoor aan te geven. Vanaf camping de Leistert sla ik links af en steek na ongeveer 4,5 km de weg over om via de onverharde paden om plas de Brookberg heen te fietsen. Ik steek de Heldenseweg over en rijd via de doorgaande weg richting het Heldense bos.

De Heldense Bossen vormen samen met De Kesselse Bergen, de Meeren en Kesseleikerbroek een driehoek van aaneengesloten bosgebied. Dit grote natuurgebied bestaat voornamelijk uit naaldbossen. Deze naaldbossen zijn vroeger aangeplant op de stuifzandduinen voor de productie van mijnhout. De bomen zijn hun gang gegaan nadat de houtexploitatie werd gestopt. Tussen het bosgebied in liggen af en toe landbouwgronden waar vooral asperges verbouwd worden. Het is een zeer gevarieerd bosgebied waar veel stuifzandheuvels voorkomen.

En dat laatste, dat klopt als een bus. De bossen hebben voor mij tevens iets nieuws in petto: stuifzand, mul zand, of "pof" zoals ze in Limburg zeggen. Hoe je het ook noemt, het is zwaar trappen, zeker de stuifzandheuvels op. Mijn GPS-route navigeert mij kris-kras door de zuidkant van het bos. Middels een grote variate aan smalle bospaden, singletracks en felle klimmetjes rijd ik via de Kesselse Bergen naar de N277. Het lijkt alsof het bos hier ophoud en je bent geneigd om rechts omkeer te maken. Maar aan de andere kant ligt nog een groot stuk bos, met nog meer prachtige bospaden.

foto1
foto3
foto4
foto5
foto6
foto7
foto8
foto1
foto3
foto4
foto5
foto6
foto7
foto8

Ook dit deel van het bos kenmerkt zich door veel stuifzand, smalle paden en mooie singletracks. Ik rijd via de zuidkant van het bos, richting de Zandberg naar de rand van het bos bij Baarlo. Ik maak een lus naar het noorden en pak zo de noordkant van het bos weer terug richting de N277. Via de noordkant rijd ik naar camping de Heldense Bossen. Ik rijd zuidwaards om de camping heen, over de zandvlakte en zo terug richting het dorp Helden. Ik passeer camping Hanssenhof en rijd via een mooi en breed zandpad terug richting de plek in het bos waar ik eerder vanmorgen ben gestart.

Om niet dezelfde weg terug te rijden navigeer ik terug via de GPS. Ik rijd richting Egchelheide en sla na de camping, bij de rotonde rechts af. Neem nu de eerste weg links en ik kom op deze menier uit in het bosgebied boven camping de Leistert. Dit deel van het bos heeft vele mooie paden en op gevoel rijd ik kris kras door het bos en sta niet veel later weer op de camping.

Zwaarte Parcours:     Hoogteverschil:  
Techn. moeilijkheid:  Bewegwijzering: 

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.