Lengte: 52 km    
Hoogtemeters: 1198
Gereden: 12 augustus 2013

La Rando Du Facteur oftwel "De ronde van de Postbode", echter zeker geen gemakkelijke MTBroute voor de postbode. Toch behoort deze MTBroute voor mij wel tot de mooiste die ik er gereden heb. De MTBroute gaat door een ruig  en ongerept stuk natuur met vele technische klimmen en afdalingen en een leuke verassing halverwege. Het is 8 uur in de ochtend en de lucht is strak blauw en met de eerste zonnestralen is het al behoorlijk warm. Voor mij een reden om dus al vroeg in de ochtend weg te gaan om zo voor het heetst van de dag terug te zijn. De start van deze prachtige MTBroute is de parkeerplaats bij Château de Charance. Vanaf Gap is het ongeveer een half uurtje klimmen richting deze parkeerplaats. Tijdens het klimmen kom je steeds hoger boven Gap uit wat her en der een prachtig uitzicht oplevert.

Volg vanaf de parkeerplaats bij Château de Charance daar de internationale MTB bordjes voor MTBroute 4. De MTBroute voert je over de bergvlank richting het westen / zuidwesten. Na de eerste relatief vlakke kilometers, kom je uit op een asfalt weg. Je gaat hier rechts en na een kort stukje ga je naar rechts via een onverharde weg langzaamaan de bossen in. Het pad in de bossen is smal en voert je dicht tussen de bomen door naar boven. Onderweg zitten een aanstal lange stukken weg die bezaaid liggen met rotspuin, waardoor het klimmen erg lastig wordt. Na het hoogste punt te hebben bereikt, vervolgt het smalle bospad zich door de bossen naar beneden. Met een laatste steile afdaling kom je uit op een asfalt weg. Bordjes ontbreken weer, of hebben ze tijdens de afdaling gemist maar je moet naar rechts.

IMG0973
IMG0975
IMG0976
IMG0980
IMG0981
IMG0984
IMG0986
IMG0992
IMG0993
IMG0973
IMG0975
IMG0976
IMG0980
IMG0981
IMG0984
IMG0986
IMG0992
IMG0993

De route vervolgt zich over de gewone weg richting Rabou; een gehucht aan het einde van deze vallei. De afslag van de MTBroute staat vrij onhandig, namelijk omgekeerd aan de andere kant van de weg, waardoor de kans groot is dat je hem mist. Even doorfietsen naar het gehucht Rabou om daar vanaf het kerkje te genieten van het uitzicht is overigens geen straf. Als je terugfiets zie je het MTB bordje wél, waarna de route zich vervolgd over een heel erg smal en zeer technisch pad door de bossen. Op enkele stukken ligt het zeer smalle en steile pad bezaaid met allerlei rotsen langs een steile afgrond. Tijdens deze afdaling wordt je hiervoor enkele malen d.m.v. diverse waarschuwingsborden gewaarschuwd. Als je eenmaal heelhuids beneden bent, wacht je een bijzondere verrassing. Ik was erg verbaasd en heb een tijdje staan kijken hoe ik dit ging doen. Je dient namelijk de rivier de Buech via een zeer smalle en bewegelijke hangbrug over te steken, waarbij je je fiets over je schouder mee naar de overkant moet dragen.

Wanneer je de hangbrug zonder kleerscheuren hebt bedwongen, kun je opgelucht adem halen en weer op de MTB stappen. De weg vervolgd zich over een eenvoudig bos / steenpad en na enkele kilometers steek je wederom de rivier de Buch over. Ditmaal over een oude maar fatsoenlijke brug. Vanaf daar klim en daal je via een smal bospad door de bossen naar het dorpje La Roche des Arnouds. Vanaf La Roche des Arnouds is de bewegwijzering voor de route niet meer te vinden. Volgens de kaart moet je de weg oversteken, maar ik heb geen bordjes o.i.d. kunnen vinden en de bevolking weet het ook niet. Na wat zoeken besluit ik om gewoon linksaf te slaan en over de doorgaande weg weer richting Gap te fietsen. Wanneer je in La Freissinouse de benzinepomp bent gepasseerd zie ik een geel wit routebordje aan een paal hangen. Via de GPS lijkt het er op dat deze weg weer uit gaat komen bij de MTBrouten en ik besluit dan ook om dit bordje te gaan volgen. Sla dus links af en genit van deze laatste kilometer lange zeer stevige klim. Eenmaal boven kom je inderdaad weer uit op dezelfde weg uit als van de heenreis. Je slaat hier nu rechts af en fietst zo de laatste kilometers naar de parkeerplaats van Château de Charance.  

Zwaarte parcours:  Normaal 
Techn. moeilijkheid:  Gemiddeld
Hoogteverschil:  Weinig
Bewegwijzering:  Uitstekend

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.