Lengte: 50,5 km Zwaarte Parcours:     Hoogteverschil:  
Hoogtemeters: 472 Techn. moeilijkheid:  Bewegwijzering: 
Gereden: februari 2019    


We hebben geluk qua weer. De zon schijnt en het is dus droog en niet heel koud. Vanuit Pøt Strandby gaan we bij de t-splitsing rechts en bij de eerst volgende weg weer naar rechts. Iets verderop wordt het pad onverhard en rijden we richting het sukje bos onder het dorp Snaptun. De route door het bos is mooi. We rijden op hoogte langs de kustlijn en hebben her en der een prachtig uitzicht.

Na enkele onverharde paden, fietsen we via de doorgaande weg verder richting het dorp Glud. In het dorp slaan we links af richting Juelsminde. We blijven de weg kort volgen en slaan dan links af. Een mooi onverhard pad tussen de bossen leid ons richting zee. We komen uit op een camping achtig terrein met een hoop huisjes en caravans. We rijden kris kras tussen de huisjes door en komen uiteindelijk uit op het strand. Iets wat we aan het begin van de huisjes ook best al hadden kunnen doen, maar dat terzijde. Het fietsen op het strand in de branding is erg zwaar. Mul zand en slechts een erg smal stuk verhard bij de vloedlijn maakt het een mooie uitdaging. Iets verderop is naast het strand een mooi en beter te rijden verhard pad, welke we dan ook blijven volgen.

foto01
foto02
foto03
foto04
foto05
foto06
foto07
foto08
foto09
foto10
foto11
foto12
foto13
IMG1603
IMG1606
foto01
foto02
foto03
foto04
foto05
foto06
foto07
foto08
foto09
foto10
foto11
foto12
foto13
IMG1603
IMG1606

We komen uit bij en prachtig wit kerkje wat mooi hoog op de kustlijn ligt. We slaan bij de doorgaande weg links af en rijden door tot de grote Palsgaard fabriek aan de linker kant van de weg. We slaan nu de eerst komende weg direct links in. En ja, je rijd nu tussen de diverse gebouwen van de fabriek door. Het is een doorgaande weg, alleen ziet het er wat vreemd uit. Uiteraard wel even netjes groeten naar de diverse werknemers die aan het werk zijn. Na de mooie gebouwen op het Palsgaard fabrieksterrein wordt de weg onverhard en rijden we door naar een prachtig stuk bos. De sparren die hier staan zijn zó recht dat we ons de gehele vakantie afvragen hoe dit kan.

We rijden door dit prachtige bos en komen verder niemand tegen. Overal staan speciale voederbakken voor wild, maar we spotten niks. Ons pad loopt weer langs de kustlijn en vanaf de hoge rotsen hebben we weer een prachtig uitzicht. Na deze lus komen we weer uit bij de Palsgaard fabriek en slaan dan links af. We rijden nu via het fietspad door naar Juelsminde. Bij het scoren van een broodje bij de lokale supermarkt, spreekt een spontane Deense man op leeftijd ons aan. We praten over waar we vandaan komen, ons doel etc.. Hij attendeerd ons op de nieuwe MTB-route van Juelsminde, net buiten het dorp. We danken hem hartelijk voor de nodige info en gaan op pad.

Het MTB-parcours van Tofteskoven is een prachtige 5 km lange singletrack, die sinds 2018 in gebruik is genomen. De baan heeft een blauw als moeilijkheidsgraad, en is dus veel mensen op een MTB toegankelijk. Belangrijk om te weten is dat deze singletrack is gebouwd in een stuk privé bos net buiten Juelsminde. Je mag er alleen fietsen tussen 6:00 uur en 22 uur, maar dat is een detail ijkt me. De officiële start van het circuit is in Hotel Juelsminde Strand. Dat was ons níet veteld en wij zijn dan ook op een ander stuk het parcours opgekomen. Desondanks is het een erg leuk parcours. Details zijn uitgewerkt in dit artikel. Vanaf de MTB-route in Juelsminde rijden we vervolgens via het fietspad weer terug naar ons vakantiehuisje in Pøt Strandby.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.